Το σωματείο Κεραυνός ιδρύθηκε το 1943 με πρωτοβουλία των νέων της Πεντάγυιας και με τη συμπαράσταση και την οικονομική βοήθεια της ΚΜΕ. Δεν άνηκε σε καμία ομοσπονδία αλλά συμμετείχε σε ποδοσφαιρικούς αγώνες με χωριά της Σολιάς, με το Ξερό και τον Ποταμό του Κάμπου.

Με πρωτοβουλία του σωματείου Κεραυνός Πεντάγυια ιδρύθηκε το 1962 η Πανσόλειος Αθλητική Ομοσπονδία ΠΑΟ, με στόχο να αναβαθμίσει το ενδιαφέρον των σωματείων με τη διοργάνωση ενός μόνιμου τοπικού πρωταθλήματος.

Ο Κεραυνός Πεντάγυιας θριάμβευσε  στα πρωταθλήματα που οργάνωνε ο ΠΑΟ με συνεχείς νίκες κερδίζοντας κάθε χρόνο το πρωτάθλημα.

Το σωματείο της Πεντάγυιας ενεργοποίησε την επιτραπέζια αντισφαίριση και ανέδειξε τουλάχιστον δύο πενταγιώτες πρωταθλητές.

Ο Κεραυνός δραστηριοποιήθηκε και στον κοινωνικό και μορφωτικό τομέα με την παραχώρηση υποτροφιών, δημιουργία βιβλιοθήκης και με το ανέβασμα επί σκηνής κλασσικών έργων.

Ο Κεραυνός ανασυστάθηκε στην προσφυγιά το 1999 και συμμετείχε σε δραστηριότητες του Σωματείου Ελεύθερη Πεντάγυια που ιδρύθηκε το 1988 και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεντάγυιας.

Αρκετοί ποδοσφαιριστές του Κεραυνού Πεντάγυιας αγωνίστηκαν σε ομάδες Α’ κατηγορίας όπως ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, ΕΠΑ, Ολυμπιακό και Ορφέα.

Το 1988 ιδρύθηκε επίσης ο Σύνδεσμος Πενταγιωτών του Ηνωμένου Βασιλείου και το 1993 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η ποδοσφαιρική ομάδα Κεραυνός Λονδίνου, η οποία κέρδισε το πρωτάθλημα και το κύπελλο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας   Enfield του Λονδίνου στην οποία εντάχθηκε.

 

Τα γήπεδα γκολφ της Πεντάγυιας είναι ίσως τα πρώτα γήπεδα γκολφ που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο. Η δημιουργία των γηπέδων οφείλεται στην επιθυμία των γιατρών του νοσοκομείου της Πεντάγυιας να έχουν κάποιο μέσο για ξεκούραση και αναψυχή, αφού δεν είχαν ανάγκη για κυνήγια γιατί οι ασθενείς τους πρόσφεραν λαγούς, περδίκια και ζιβανία.

Τα γήπεδα ήταν φυτεμένα με κάποιου είδους γρασίδι, το οποίο συντηρούσαν οι εργάτες του νοσοκομείου. Πολλοί νεαροί τότε Πενταγιώτες  αναφέρουν σήμερα ότι συνόδευαν τους παίκτες του γκολφ μεταφέροντας τα «μπαστούνια» τους ή τους βοηθούσαν βρίσκοντας τα μπαλάκια.

Τα γήπεδα χρησιμοποιούνται μετά την εισβολή από τους γιατρούς αλλά και από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύουν στην περιοχή.