Πολλά από τα ήθη και τα έθιμα της Πεντάγυιας είναι κοινά με αυτά των άλλων κοινοτήτων. Με την παράθεση μερικών εθίμων στην ιστοσελίδα επιδιώκεται οι παλαιότεροι να αναπολήσουν όμορφες αναμνήσεις και οι νεότεροι να πάρουν μια γεύση από τα έθιμα των γονιών τους. Πιο κάτω παρατίθενται μερικά από τα έθιμα που κάνουν την Πεντάγυια να ξεχωρίζει.

  1. Δευτέρα της Καθαρής

Οι κάτοικοι της Πεντάγυιας εξορμούσαν ομαδικά στο δάσος των ευκαλύπτων δίπλα από το νοσοκομείο της Πεντάγυιας, ο καθένας κομίζοντας τα νηστίσιμα φαγητά του για να κόψουν τη μύτη της Σαρακοστής. Ήταν η ευκαιρία να επιδείξουν οι Πενταγιώτες και οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών( Περιστερονάρι, Ξερός και Άγιος Γεώργιος) τα ταλέντα τους στο τραγούδι, στο χορό και τα τσιατιστά.

  1. Γιορτή του Αγίου Νικολάου

Η γιορτή του πολιούχου Αγίου του χωριού, του Αγίου Νικολάου ήταν μεγάλης σημασίας για την κοινότητα, αφού την ημέρα αυτή λειτουργούσε ανελλιπώς ο Μητροπολίτης Κερύνειας. Γίνονταν πυρετώδεις προετοιμασίες  για την γιορτή, περιλαμβανομένων της καθαριότητας των δρόμων και των σπιτιών.

  1. Γάμοι

Οι γάμοι στην Πεντάγυια διαρκούσαν τέσσερεις μέρες με τη συμμετοχή ολόκληρης της κοινότητας, εφόσον όλοι προσκαλούνταν με τον παραδοσιακό τρόπο, το κουλούρι και την μαρέγχα.

Την Δευτέρα του γάμου το έθιμο απαιτούσε όπως οι δύο νέοι του χωριού να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και να παίρνουν κοτόπουλα τα οποία κρέμαζαν ζωντανά σε ένα κοντάρι που κρατούσαν στους ώμους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες της Πεντάγυιας παντρεύονταν νέους από άλλες κοινότητες και αυτός είναι ίσως ένας από τους λόγους της αύξησης του πληθυσμού της κοινότητας.

  1. Φιλοξενία

Είναι γνωστή η φιλοξενία των κατοίκων της Πεντάγυιας σε περαστικούς προσκυνητές, κρασοπούληδες και σε ανθρώπους που επισκέπτονταν την Πεντάγυια είτε για να αναζητήσουν εργασία στην Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρεία και στο Αγρόκτημα του Ξεροπόταμου είτε για να αγοράσουν οικόπεδο από την Ιερά Μονή Κύκκου.