Εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο φαίνεται ότι υπήρχε στην Πεντάγυια το 17ο αιώνα, η οποία εγκαταλείφθηκε το 18ο  αιώνα επειδή οι κάτοικοι της Πεντάγυιας είχαν λιγοστέψει και δεν μπορούσαν να την συντηρούν. Οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να λειτουργούνται στην εκκλησία Σέργιου και Βάκχου, που είχε κτιστεί μέσα στο μοναστήρι του Ξεροπόταμου.

Όταν όμως οι κάτοικοι της Πεντάγυιας άρχισαν να αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό, αρχές του 20ου αιώνα, έγινε προσπάθεια για ανέγερση νέας εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, σε χώρο κοντά στην εγκαταλειφθείσα παλιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Η εκκλησία αποπερατώθηκε το 1953 και διακρίνεται για την απλότητα του σχεδίου της. Σημαντικός Χρηματοδότης της ανέγερσης της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου ήταν η Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρεία.

Η εκκλησία μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος το 1977, αφού αφαιρέθηκε ο σταυρός από το καμπαναριό και οι εικόνες.

Μικρό πετρόκτιστο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Σέργιο και  Βάκχο κτισμένο με ρυθμό βασιλικής. Η στέγη ήταν ξύλινη καλυμμένη με κεραμίδια. Μέσα στο εκκλησάκι ήταν τοποθετημένα ξυλόγλυπτα που πιθανότατα μεταφέρθηκαν από την εγκαταλελειμμένη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Σε αυτό το εκκλησάκι εκτός από τους μοναχούς εκκλησιάζονταν οι λιγοστοί κάτοικοι της Πεντάγυιας, που στις αρχές του 20ου αιώνα ήσαν μόνο 86 μαζί με τους μοναχούς και τους βοσκούς του μοναστηριού.

Το εκκλησάκι διατηρείται μέχρι σήμερα με νέα στέγη από τσίγκους και χρησιμοποιείται από τους τούρκους στρατιώτες που έχουν ολόκληρο το χώρο του μοναστηριού στρατόπεδο, ως αποθήκη πυρομαχικών.

Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση και η λήψη φωτογραφιών στην περιοχή.

Βρίσκεται σε ένα μικρό ύψωμα με πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και ήταν ο τόπος εκκλησιασμού των μοναχών του μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου, το οποίο ήταν ένα από τα τρία μετόχια της Μονής Κύκκου. Φαίνεται ότι γύρω από το μοναστήρι αναπτύχθηκε o οικισμός του Αγίου Γεωργίου, τα χαλάσματα του οποίου ανακαλύφθηκαν από τις δύο αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή.

Για διάφορους λόγους τον 18ο αιώνα η Μονή Κύκκου ανέγειρε νέο μοναστηριακό μετόχι  κοντά στη θάλασσα και το δρόμο, στο μέσο μιας εύφορης πεδινής περιοχής.

Σταδιακά οι μοναχοί μετακινήθηκαν στο χώρο του νέου μετοχιού το οποίο ονομάστηκε «Μοναστήρι Ξεροπόταμου».

Με την ανέγερση μικρής εκκλησίας στο νέο μοναστήρι Ξεροπόταμου η εκκλησία του Αγίων Γεωργίου σταδιακά ερειπώθηκε και μόνο μερικά ερείπια μπορούσαν να διακριθούν λίγο πριν την τούρκικη εισβολή.