Αγαπητοί  συγχωριανοί Πενταγιώτες,

Σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα του χωριού μας στην οποία θα βρείτε  μια μεγάλη ποικιλία από περιγραφές, φωτογραφίες και πληροφορίες, τόσο για την περίοδο πριν τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, όσο και μετά.

Μέσα από τα κείμενα της Ιστοσελίδας μας, θα ξεναγηθείτε στην Πεντάγυιας μας περπατώντας νοερά στους δρόμους και τις γειτονιές θα  σταματήσετε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στα καφενεία, στο σινεμά, στο γήπεδο, στο νοσοκομείο, στα γήπεδα γκολφ και τους ευκαλύπτους.

Επίσης θα διαβάσετε για την μακραίωνη ιστορία της Πεντάγυιας και για την σπουδαιότητα του χωριού κατά την Ενετική και Φράγκικη κατοχή της Κύπρου, αφού υπήρξε η διοικητική πρωτεύουσα μιας εκ των δώδεκα επαρχιών στις οποίες χωρίστηκε η Κύπρος.

Η ιστοσελίδα δεν είναι μια στατική αποτύπωση των πραγμάτων, αλλά ευελπιστούμε ότι θα βελτιώνεται συνεχώς με την προσθήκη των δικών σας εισηγήσεων, γνώσεων και αναμνήσεων.

Πιστεύω ότι η δημιουργία της ιστοσελίδας θα συμβάλει, έστω και κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που ζούμε σήμερα, στη διατήρηση ζωντανού του πόθου για επιστροφή, τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Εμείς και οι απόγονοί μας δεν μας επιτρέπεται, όσα χρόνια κι αν περάσουν, να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο αγώνα της επιστροφής στα κατεχόμενα χωριά μας.

Θλίβομαι πραγματικά όταν συνειδητοποιώ ότι έχουμε μείνει μόνοι σε αυτόν τον αγώνα  και αναπαυόμαστε μαζί με τις αναμνήσεις μας, ενώ οι Τούρκοι εισβολείς ανενόχλητοι από κανένα στην Κύπρο, αλλά και από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις φιλικές χώρες να εποικεί, να αλλάζει τα ονόματα των χωριών μας, να λεηλατεί τους σταυρούς, να μετατρέπει την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου σε τούρκικο τέμενος, να συλεί επί των τάφων των προγόνων μας, να κατοικεί στα σπίτια μας με το δικαίωμα να παραμείνει ως χρήστης και να εμπορεύεται τη γη των γονιών μας και των παππούδων μας.

Στον αγώνα για την απελευθέρωση του χωριού μας, αλλά και ολόκληρης της πατρίδας μας από τον τούρκο κατακτητή, πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι, χωρίς κομματικά μίση και πάθη του παρελθόντος, να συμβάλουμε ο καθένας με το δικό του τρόπο.

Η ιστοσελίδα μας απευθύνεται σε όλους τους Πενταγιώτες νέους και μεγαλύτερους. Οι παλαιότεροι συγχωριανοί ανοίγοντας την ιστοσελίδα θα θυμηθούν αγαπημένα τους πρόσωπα, συμμαθητές και φίλους. Οι νεότεροι θα γνωρίσουν το σκλαβωμένο χωριό τους και να ανακαλύψουν τις ρίζες τους. Τα ξηραμένα πεύκα της Πεντάγυιας περιμένουν και αναμένουν τη νέα γενιά να ποτίσει τις ρίζες τους για να ξαναπρασινίσουν τα φύλλα τους.

 

Ο Κοινοτάρχης
Θεόδωρος Ιωάννου
Νοέμβρης 2017